“Det känns som om varje ord Martin Gelin har skrivit om USA har lett fram till denna engagerade uppgörelse med den amerikanska rasismens historia och konsekvenser. Folkbildning för vår tid.”
Hynek Pallas, Expressen.
"Det här är årets bok."
Journalisten
"Det är kunskapsrikt, det är viktigt, det är skakande läsning"
Aftonbladet
"Magnetisk skildring av rasismen i USA --- svensk facklitteratur har fått en klassiker"
Göran Greider, DN
Redan under inbördeskriget förstod president Abraham Lincoln att USA måste tämja rasismen, eller gå under som nation. 160 år senare är hans farhågor på väg att besannas.
När Kapitolium i Washington i januari 2021 stormades av tusentals republikaner, nationalister och högerextremister var det en attack på själva idén om USA som mångfaldens demokrati. Det är nu lättare att föreställa sig slutet på USA än att föreställa sig slutet på nationalismen, skriver Martin Gelin i Den vita stormen.
Han har ägnat två decennier åt att resa i USA och prata med amerikaner om hur rasismen präglar landets politik. I boken färdas vi från Thomas Jeffersons slavgods Monticello till dagens massfängelser i Arizona, möter amerikanska högerextremister på pilgrimsfärd i Budapest och besöker Kalifornien där det gryr en ny vision om ett annat, mer tolerant USA.
Det är en berättelse om vad som händer när ett samhälle inte vågar ta itu med sin rasistiska historia.
"--- en färgstark och mycket beläst översikt över rasismens
historia i det amerikanska samhället."
BTJ