Trots att vi ofta drar oss för att tillbringa tid utomhus under den kallare delen av året, är vädret sällan så illa som man kan tro när man ser ut genom köksfönstret och regnet står som spön i backen. Vädret på vintern kan vara utmanande och skifta markant, men våren och hösten är faktiskt utmärkta årstider för att vandra.
Fördelarna med att ge sig ut i lågsäsong är stora. Man behöver ytterst sällan trängas med andra och chansen att se vilda djur är betydligt större under vinterhalvåret än på sommaren. Genom att uppleva den svenska naturen året om kan man ganska enkelt minska besökstrycket i populära naturområden och ta tillvara på vandringens möjligheter till hälsa, naturupplevelser och rekreation.
Har man ingen led i närheten av där man bor, finns det fina vandringsleder i alla naturreservat (De är en bra bit över 5000 stycken!) och mängder av låglandsleder i hela landet. Om inte annat är helt vanliga skogsbackar utmärkta för vandring och man behöver sällan åka särskilt långt för att njuta av magiska naturmiljöer. Glöm inte karta och kompass för att vara helt säker på att du hittar tillbaka. Vi ses i skogen!
NIKLAS KÄMPARGÅRD är skribent och fotograf och friluftsfantast. Han har skrivit flera böcker om självhushållning, odling och krisberedskap. Han har ett stort intresse för resor och har tidigare gett ut Svemester: så reser du smart och hållbart i Sverige, Svemester - vinter och Vara ute på LB Förlag.
"Vandra året om erbjuder ett välfyllt och inspirerande smörgåsbord med råd och tips för alla som är nyfikna på att börja vandra mer. Alla brödtexter är lättlästa och pedagogiska, och kompletteras av härliga färgfotografier." Ylva Sjöblom, BTJ